Brownie fudge koekjes

Toen ik pas op kot ging was ik nogal van het bakken. Denk: een nieuwe wereld opende zich. Plots was er een oven en kon er volop geëxperimenteerd worden. Nadien ging ik zelfs voor panna cotta en crème brulee (truth be told: dat was met bibberende voetjes op glad ijs wat schaatsen en proberen. En ik kan niet eens schaatsen. Go figure.)

Koekjes zijn nooit mijn grote liefde geweest. Om te maken, bedoel ik. Om te eten was er uiteraard nooit een probleem. Zelfs het bakken verleerde ik along the way toen ik wat gezonder ging doen en toen ik fulltime freelancer werd. Ik schoof sowieso liever snel een cake in de oven sinds die freelance-periode. Lees: ik giet alles bij elkaar in een mengkom, mix en gooi het beslag dan gewoon de oven in en ga verder werken. Het was op vlak van time-management gewoon net dat beetje praktischer. En om de één of andere reden lukten koekjes toch nooit echt zo geniaal goed.

Tot ik deze nieuwelingen probeerde omdat ik in kerstsfeer was (en kerstsfeer vraagt in mijn opinie om kerstkoekjes. Of eender welke koekjes die ik kan benoemen met de term ‘kerstkoekjes’. Alle excuses om te eten zijn goed, we gaan daar niet stom over doen.)

Ik zou ze elke dag kunnen maken. Ze zijn zo smeuig en zacht, niet moeilijk om te maken én ze lukten begod van de eerste keer. I kid you not. De tweede dag zijn ze in mijn opinie zelfs nog lekkerder. Met deze dingen zou ik een succesvol handeltje kunnen beginnen. Ware het niet dat mijn time-management dan naar de zak zou zijn natuurlijk, he.

 

Nodig:

 • 200gr Chocolade (70% cacao)
 • 60gr Boter
 • 95gr Bruine suiker
 • 50gr Kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 85gr Bloem
 • 20gr Cacaopoeder
 • 2KL espressopoeder
 • Snuifje zout
 • Himalayaflakes (optioneel, ter decoratie en voor extra smaak.)

 

Zo:

 • Verwarm de oven voor op 170 graden.
 • Smelt chocolade en boter samen in de microgolfoven.
 • Mix de bruine suiker en de kristalsuiker samen met de eieren luchtig.
 • Blijf mixen en giet het chocolade/botermengsel er langzaam bij.
 • Wanneer alles goed gemixt is mag zowel de bloem, cacao, espresso en snuifje zout erbij.
 • Mix opnieuw tot een homogene massa.
 • Plaats bakpapier op de bakplaat.
 • Schep (eventueel met een ijsschep) bolletjes van het deeg op de bakplaat.
 • Bak de koekjes op tien minuten gaar in de oven en laat afkoelen op een rooster.