Ramen

Geen idee of ik dat al vertelde, maar ons huis heeft ramen. Nieuwe ramen. Inclusief dubbel glas. Niet overal, maar we zitten grotendeels safe.

In het begin waren we daar zeer opgelucht over. We deelden iedereen zeer trots mee dat “het huis al een nieuw dak had! En nieuwe ramen!” Tegen een handjevol individuen verzwegen we dat het PVC-ramen waren. In principe eigenlijk enkel omdat we van dat handjevol individuen vaak te horen hadden gekregen dat PVC een dikke no-go was (zò lelijk! Dat mag je nòòit nemen). 

Maar we zouden gek zijn wanneer we al onze nieuwe ramen zouden vervangen. Na wat opzoekwerk van Janice bleek dat er effectief niets mis was met PVC en dat ze zelfs het beste scoren qua isolatie. Dus we houden ze. Als je bedenkt dat een raam gemiddeld zo’n 1400 euro kost, zijn we daar nog meer van overtuigd. Kortom: PVC-ramen? Prachtig!

Maar waar wij dachten dat de perikelen binnen de ramenmarkt nog wel ging meevallen, zaten we dus nogmaals fout in dit renovatieverhaal. Bummer. 

Eerst werden er allemaal termen op ons afgevuurd zoals ‘driedelige verdeling, tweedelige verdeling, dubbel glas, HRR+ glas, lage emissie coatings’, enzoverder. Seriously? En ik die dacht dat de moeilijkheidsgraad ging liggen op ‘kies ik voor een raam dat open kan daar of niet?’

Gezien alles snel moet gaan, stalken we iedereen alsof het een lieve lust is. Dus ook de ramenmannetjes. We hebben al anderhalve week ons plan en eigenlijk moesten de ramen vorige week al besteld zijn (oeps). Toen we enkele verkopers over de vloer gehad hadden, hebben we eens diep gezucht. Toen we de offertes binnen kregen, hebben we nog dieper gezucht. We besloten de ramenmarkt toen te bekijken als de soeks van Marrakech en na ongeveer anderhalf uur hadden we een scherper prijsje waar vooral wij heel blij van werden.

Tòt we na twee dagen begonnen te twijfelen. Plots kijken we met arendsogen naar elk huis dat we zien. Elke baksteenkleur en elk raamkozijn wordt dezer dagen uitvoerig besproken. Janice wilde altijd al graag zwarte ramen, maar vooraan het huis zaten witte ramen. No-go dus. En PVC, viel dat niet te combineren met hout als achterdeur? Want de PVC-achterdeur op de offerte vonden we stiekem toch spuuglelijk. En die opening in de keuken, die moest misschien toch groter. Dus een groter raam? En dus een grotere poutrel? Dus dan zouden we best, budgetgewijs, het zolderraam toch maar even laten vallen. Misschien. En konden we nergens geen tweedehandsramen scoren van een werf ofzo?

Drie dagen later stonden we weer in de ramenwinkel. Just saying. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren